Katarina Bladh

Jag som innehar Kennel Moonhaven heter Katarina Bladh och har haft egna hundar i över 35  år.

Jag har hunnit med mycket inom hunderiet under de dryga 30 åren. Gått ett otal kurser med hundar  i bl. a. lydnad, agility, viltspår, rallylydnad, Nosework. Har även gått många kurser för egen del och är utbildad handledare och agilityintruktör inom SBK. Har haft jättemånga valpkurser under ett antal år i SBKs regi, även kurser i agilty och utställning har hunnits med.

SHETLAND SHEEPDOG
Jag fick köpa min första hund för egna pengar då jag var 16 år gammal. Det var en hanhund av rasen Shetland Sheepdog som hette Smedjenäs Jesper. Mina föräldrar var inga hundmännsiskor, men när jag var 16 tyckte de att jag (efter att ha tjatat om hund sedan jag var 10) kunde sköta en hund på egen hand. Jesper och jag kom att testa på det mesta av hunderiet som fanns att göra på den tiden; agility, lydnad, spår, utställning. Han blev nästan 13 år gammal, så vi hade levt ihop nästan halva mitt liv när han gick bort, det var tufft. Inget är som den första hunden 

När Jesper var 5 år kom den andra hunden in i mitt liv, en tik av samma ras, Julia. Dock blev hon sjuk och hon blev bara 6 år gammal.

Jag tränade mycket med mina båda shelties, men ville även ha en hund att ställa ut då mitt intresse för utställningar vaknat. Dock var ingen av mina shelties av utställningskvalité...

POMERANIAN
Då köpte jag min tredje hund som blev en Pomeranian eller Dvärgspets som rasen kallades då. Detta för att få en hund att ställa ut och som inte krävde lika mycket träning som mina båda Shelties.

Heather Bell´s Moonlight Shadow hette hon, Ebba kallade jag henne och hon var svart som natten. Hon marsherade in i hemmet vid 9 veckors ålder och tog över som hundboss i hushållet. Vi ställde ut, men hon var inte riktigt av championkvalité, dock blev hon mamma till min första valpkull, en ensam hanvalp som föddes 29 januari 1998, lika svart som sin mamma. Man kommer inte långt i aveln med en hanvalp, så jag sålde honom och för pengarna köpte jag ytterligare en svart tikvalp, Maja. Hon var väldigt vacker och rastypisk och blev mina första utställningschampion. 

Ebba utvecklade sedan epilepsi, så det blev inga fler valpkullar för henne. Dock var det hon som gav upphov till mitt kennelnamn. Jag tog MOON från hennes stamtavlenamn och satte ihop med en tjusig ändelse och så blev det MOONHAVEN. Därmed lever Ebba kvar för alltid i alla mina valpar, även om rasen nu är en annan. Det blev 40 kullar Pomeraians innan jag tyckte det räckte.

NEDERLANDSE KOOIKERHONDJE

Jag hade så småningom kommit fram till att Shelties inte var min ras och började leta efter en annan ras i samma storlek fast med ett lite annat temperament. Hösten 1997 sprang jag på en kooiker på utställningen på Elmia i Jönköping (numera Växjö) och blev nyfiken på rasen. Började läsa på och då var rasen väldigt sällsynt i Sverige. Påsken 1998 åkte jag och hälsade på hos en kennel som hade en ung tik. Då föll jag pladask.

Min gamle Jesper ville jag inte utsätta för en vild och galen kooikervalp, så jag väntade med att tinga valp tills efter att jag mist min Jesper i cancer i november 1999 och då var han nästan 13 år gammal. Jag behövde sörja honom ifred i ett halvår innan jag kände att jag var redo för en kooikervalp. På senvåren 2000 tingade jag valp och den 16 augusti 2000 föddes det som skulle bli min första kooiker, Cirtap´s Miss RR Mount Tacoma "LISA". Hon blev sedan mamma till min första kull med kooikervalpar 2004, hela 9 valpar blev det.

Efter min första kull 2004 så har det blivit en hel del valpkullar då mitt intresse för avel är stort. Jag är nu helt fast för rasen och kan inte tänka mig att leva utan kooikers.

Under mina år med kooiker har jag fött upp 2 World Winners, ett flertal Internationella Champions, och massor utav Nationella Champions. Championhundar från min uppfödning finns i Japan, Frankrike, Tjeckien, Finland och Norge förutom Sverige så klart.

Det har även blivit ett flertal sålda hundar som har titlar och även några championat i Rallylydnad, agility, Nosework, HTM, Lydnad, Viltspår och ett flertal som har genomfört BPH med godkänt skott.

Genom åren har jag importerat kooikers från Holland, Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Polen, Belgien, England, Ryssland, Estland, Norge, Finland och Danmark.

Jag har även exporterat kooikers till Tjeckien, USA, Japan, Tyskland, Norge, Danmark, Finland, England, Frankrike och Schweiz.

TAX

Det var rasen tax som fick mig att vilja bli hundägare från tidig ålder. Jag var inte stor när höjden av lycka var att få följa med till posten. Där fanns nämligen den röda långhåriga normaltaxen som postfröken hade med sig på jobbet. Hon lyfte upp Pricken på kassadisken och så fick man klappa På honom. Genomsnäll var han.

Sedan fanns det även en liten röd långhårig dvärgtaxtik i byn. Hon ägdes av en pojke som var några år äldre än mig. Han hade mentalt handikapp och hunden gjorde att han fick kontakt med andra barn när han var ute och rastade. Var han på gott humör fick man hålla i kopplet på Prickelina några minuter. Hon var så söt och snäll.

På grund av dessa bägge taxar var det tax jag ville ha när jag började tjata om hund på riktigt, men av olika omständigheter så blev det en sheltie som jag skrivit tidigare.

Jag har alltid sagt att jag ska ha en tax innan jag dör och när jag var 47 tyckte jag att det var dags för att hinna med 😉 En långhårig kanintaxtik, Nadya, importerades från Ryssland 2018. Hon har den ovanliga färgen Chocolate Dapple (brun merle). Det blev import eftersom färgen är väldigt ovanlig i Sverige. Hon höll inte riktigt måttet fysiskt pga olika orsaker för avel och utställning även om hon har gudomligt temperament. Nadya fick ett nytt fantastisk hem vid 4 års ålder. Pga att Nadya inte gick att använda i avel så fick det bli en tax nummer 2. Denna gång blev det ytterligare en import från Ryssland. Den fantastiskt fina långhåriga normaltaxtiken Sally som också är Chocolate Dapple. Vintern 2022 födde hon den första taxkullen på kenneln som bestod av 2 chocolate dapple gossar. Fortsättning följer.

MINIATURE AMERICAN SHEPHERD = MAS

Eftersom jag haft Sheltie så tilltalades jag mycket av den relativt unga rasen MAS = Miniature American Shepherd. Skulle man mixa Sheltie och Kooiker skulle man kanske få något MAS-liknande, vem vet. Tilltalas av de röda hundarna och då speciellt Red Merle.

När jag tänker tillbaka har jag haft röda hundar; Soble Shelties, röda och orange Pomeranians, röda Kooikers, röda taxar och jag föredrar de röda MASarna.

MAS var ett projekt längre fram eftersom jag nyligen skaffat mina taxar och tänkte vänta med det några år. Då blev jag plötsligt tillfrågad 2020 om att köpa/överta en 1-årig importerad tik från USA som fanns 10 mil hemifrån. Gick så klart inte att låta bli, så det blev min start på MAS.

Några ytterligare MASar från Tjeckien, Litauen och Polen efter amerikanska linjer samt ytterligare import från USA har tillkommit. Detta äventyr ska bli spännande Och första kullen föddes sommaren 2022.

ARBETSLIVET

För att förtjäna mitt uppehälle så arbetar jag som lärare i en liten byskola i Kulltorp, 2 mil från hemmet. Jag har en blandklass bestående av åk 1-2 och den tjänsten har jag nu haft i över 25 år, så man kan väl säga att jag trivs bra på min arbetsplats med ungar och kollegor