Katarina Bladh

Jag som innehar Kennel Moonhaven heter Katarina Bladh och har haft egna hundar i över 30 år.

Jag har hunnit med mycket inom hunderiet under de dryga 30 åren. Gått ett otal kurser med hundar  i bl. a. lydnad, agility, viltspår, rallylydnad, Nosework. Har även gått många kurser för egen del och är utbildad handledare och agilityintruktör inom SBK. Har haft jättemånga valpkurser under ett antal år i SBKs regi, även kurser i agilty och utställning har hunnits med.

Jag fick köpa min första hund för egna pengar då jag var 16 år gammal. Det var en hanhund av rasen Shetland Sheepdog som hette Smedjenäs Jesper. Mina föräldrar var inga hundmännsiskor, men när jag var 16 tyckte de att jag (efter att ha tjatat om hund sedan jag var 10) kunde sköta en hund på egen hand. Jesper och jag kom att testa på det mesta av hunderiet som fanns att göra på den tiden; agility, lydnad, spår, utställning. Han blev nästan 13 år gammal, så vi hade levt ihop nästan halva mitt liv när han gick bort, det var tufft. Inget är som den första hunden 

När Jesper var 5 år kom den andra hunden in i mitt liv, en tik av samma ras, Julia. Dock blev hon sjuk och hon blev bara 6 år gammal.

Jag tränade mycket med mina båda shelties, men ville även ha en hund att ställa ut då mitt intresse för utställningar vaknat. Dock var ingen av mina shelties av utställningskvalité...

Då köpte jag min tredje hund som blev en Pomeranian eller Dvärgspets som rasen kallades då. Detta för att få en hund att ställa ut och som inte krävde lika mycket träning som mina båda Shelties.

Heather Bell´s Moonlight Shadow hette hon, Ebba kallade jag henne och hon var svart som natten. Hon marsherade in i hemmet vid 9 veckors ålder och tog över som hundboss i hushållet. Vi ställde ut, men hon var inte riktigt av championkvalité, dock blev hon mamma till min första valpkull, en ensam hanvalp som föddes 29 januari 1998, lika svart som sin mamma. Man kommer inte långt i aveln med en hanvalp, så jag sålde honom och för pengarna köpte jag ytterligare en svart tikvalp, Maja. Hon var väldigt vacker och rastypisk och blev mina första utställningschampion. 

Ebba utvecklade sedan epilepsi, så det blev inga fler valpkullar för henne. Dock var det hon som gav upphov till mitt kennelnamn. Jag tog MOON från hennes stamtavlenamn och satte ihop med en tjusig ändelse och så blev det MOONHAVEN. Därmed lever Ebba kvar för alltid i alla mina valpar, även om rasen nu är en annan.

Jag hade så småningom kommit fram till att Shelties inte var min ras och började leta efter en annan ras i samma storlek fast med ett lite annat temperament. Hösten 1997 sprang jag på en kooiker på utställningen på Elmia i Jönköping (numera Växjö) och blev nyfiken på rasen. Började läsa på och då var rasen väldigt sällsynt i Sverige. Påsken 1998 åkte jag och hälsade på hos en kennel som hade en ung tik. Då föll jag pladask.

Min gamle Jesper ville jag inte utsätta för en vild och galen kooikervalp, så jag väntade med att tinga valp tills efter att jag mist min Jesper i cancer i november 1999 och då var han nästan 13 år gammal. Jag behövde sörja honom ifred i ett halvår innan jag kände att jag var redo för en kooikervalp. På senvåren 2000 tingade jag valp och den 16 augusti 2000 föddes det som skulle bli min första kooiker, Cirtap´s Miss RR Mount Tacoma "LISA". Hon blev sedan mamma till min första kull med kooikervalpar 2004, hela 9 valpar blev det.

Efter min första kull 2004 så har det blivit en hel del valpkullar då mitt intresse för avel är stort. Jag är nu helt fast för rasen och kan inte tänka mig att leva utan kooikers.

För att förtjäna mitt uppehälle så arbetar som lärare i en liten byskola i Kulltorp, 2 mil från hemmet. Jag har en blandklass bestående av åk 1-2 och den tjänsten har jag nu haft i över 20 år, så man kan väl säga att jag trivs bra på min arbetsplats med ungar och kollegor